vasten kuurweek oud - Voeding & Vitaliteit
1026
page-template-default,page,page-id-1026,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1,vc_responsive

“Een vasten kuurweek van ongekend niveau, vanuit een holistische benadering. De combinatie tussen de lichamelijk detox, de mentale en emotionele reset en de zielsconnectie maakt het tot een uniek retreat, met een divers, compleet programma en zeer deskundige begeleiding. Een level-up in de wereld van het detoxen.”

Vasten kuurweek

In onze huidige samenleving worden we constant blootgesteld aan stress. Deze stress slaat zich op in ons lichaam.

Ook onze spijsvertering krijgt het flink te verduren, door de levensstijl die we onszelf aangeleerd hebben.

We eten doorgaans te veel, te snel, te veel geraffineerde producten en ons lichaam krijgt allerlei onnatuurlijke stoffen binnen, waar het zich geen raad mee weet.

Onze spijsvertering raakt overbelast en ons lijf kan niet alle afvalstoffen kwijt.

Deze slaan zich o.a. op in onze darmen, met allerlei klachten als gevolg.

Zoals vermoeidheid, hoofdpijn, buikpijn, een verminderde weerstand, een opgeblazen gevoel, huidproblemen, een hoge bloeddruk, overgewicht en chronische ontstekingen.

Maar ook slapeloosheid, lusteloosheid, depressiviteit en concentratieproblemen kunnen een gevolg hiervan zijn.

 

Door een periode van vasten, kan je lichaam resetten. Alle afvalstoffen die opgeslagen zitten in jouw lichaam, krijgen de kans losgelaten te worden. Ingesleten voedingspatronen kunnen we opnieuw onder de loep nemen en bewust veranderen. Daarnaast brengt een lichamelijke detox ook andere processen op gang; een vastenkuur is de ultieme kans om jouw hele leven onder de loep te nemen! Jouw lichaam en jouw zelfgenezend vermogen staan centraal!

 

Soms heb je jouw thema’s wel helder en met diverse therapieën geheeld, maar zit het nog in je lichaam opgeslagen. Vaak letterlijk, in de darmen.  Door de krachtige combinatie van het vasten met de mentale en emotionele processen die in gang gezet worden, kun je deze de ballast wél loslaten. Dat geeft, letterlijk en figuurlijk, ruimte!!

Hoe wordt er gewerkt ?

Met behulp van diverse methodieken en werkvormen ga je verkennen hoe het werkelijk met je is nu. Onthaasten, vertragen, tot jezelf komen. De aandacht naar binnen brengen, ruimte geven aan wat dieper in je leeft; aan wat gezien, gehoord en gevoeld wil worden. En dat stap voor stap transformeren.

 

We werken op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel niveau  aan vragen als:

 • Wat geeft mijn leven werkelijk zin?
 • Wat inspireert me?
 • Wat voedt me (en wat niet)?
 • Wat is voor mij van waarde?
 • Waar laat ik mezelf in de steek?
 • Hoe kan ik beter zorgen voor mezelf?
 • Wat zijn de eerste concrete stappen die ik daarin ga zetten?

 

Daarbij past een week zonder taken en verantwoordelijkheden in een warme, liefdevolle omgeving, waarin jij helemaal mag zijn met werkelijk álles wat is.Voor de een betekent dat veel slapen en uitrusten; bezinningstijd. De ander wenst met een coachgesprek inzicht in oude, niet meer helpende overtuigingen en patronen. Of staat voor keuzes rondom werk, relaties wonen, leefstijl en wil daarin stappen zetten.

Die reset op alle lagen maakt ons concept bijzonder.

 

We werken expliciet vanuit een  holistische benadering, want jij als uniek persoon bent niet in deeltjes op te knippen.

 

Dat is zelfzorg ten top!

 

Je zult worden aangemoedigd om steeds vanuit een vriendelijke, liefdevolle blik naar jezelf te kijken, ongeacht de aard of kleur van je ervaring.

 

Zelfcompassie zal als een rode draad door deze week zichtbaar en voelbaar zijn.

 

Zodat je herboren, energiek en volgens jouw innerlijk kompas huiswaarts gaat!

Voor wie is deze Vasten kuurweek ?

Heb je klachten als chronische vermoeidheid, fybromyalgie, darmproblemen of wil je je gezondheid een boost geven dan is deze kuur voor jou! Maar ook als je je fysiek best goed voelt, maar op je pad van bewustzijn de waarde van vasten en reinigen wilt ervaren en het als een moment ziet om je zelfgenezend vermogen te activeren. Wie wil zich nou niet gezond en fit voelen, maar ook lekker blijven eten! We kunnen ons voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet door alle hypes op het gebied van voeding. Wij bieden jou dan ookeen geheel verzorgde vastenkuur aan, waar aandacht en deskundigheid centraal staan.

Wat is colonhydrotherapie?

Het gezegde ‘leven en dood huist in de schoot’ bestaat niet voor niets. Het is waar dat de gezondheid begint! Colonhydrotherapie (ofwel darmspoeling) is een oude professie, die al eeuwenlang een heel efficiënte uitwerking heeft op de gezondheid van de mens. Bij een colonhydrotherapiebehandeling wordt de dikke darm met water gereinigd. Reinigen is voor heel veel volkeren een normale methode om een goede gezondheid van de mens te behouden.

Doelen

Emoties leven in je darmen: maar liefst 70% van alle lichamelijke en geestelijke klachten ontstaan door een vervuilde darm. In deze therapie worden met name twee doelen beoogd:

 • het reinigen van de dikke darm (met al zijn emoties), met als gevolg het reinigen van het lymfe- en bloedvatsysteem;
 • het herstellen van de peristaltiek van de dikke darm.

 

Een gezonde darm is een voorwaarde voor een goede gezondheid. Als in de darm een ongunstig milieu ontstaat, heeft dit de vorming van gifstoffen tot gevolg, waardoor allerlei ziektes kunnen ontstaan. Bovendien is inmiddels bekend dat emoties die niet goed verwerkt worden, in de darm worden opgeslagen. Denk bijvoorbeeld aan een veranderende stoelgang bij het geven van een presentatie, spanning rondom examens of stress op het werk of binnen de familie. Maar ook aan lichamelijke klachten zoals: diarree, obstipatie, spastische darm, huiduitslag, psoriasis, acne, hoofdpijn, rugpijn, vermoeidheid, blaasklachten, astma, bronchitis, reuma, artrose, en hoge bloeddruk.

 

Hoe ziet een darmspoeling eruit?

Door het heel rustig in laten stromen van warm water tussen de 32-38 graden komt oude tot zeer oude vastgekoekte feces uit de darmvlokken naar buiten. Mede door de bijbehorende buikmassage is deze behandeling een weldaad voor het lichaam. Na een behandeling voelen mensen zich energieker, hebben ze een betere spijsvertering en zijn er een optimale opname van voedingsstoffen en een betere huidconditie bereikt.

 

Door colonhydrotherapie wordt de peristaltiek (beweging) van de darm gereguleerd. Naast het verhelpen van diverse lichamelijke klachten, zoals hierboven beschreven, helpt het ook om rust in het hoofd te brengen. Daardoor ontstaan meer focus en een betere nachtrust. Colonhydrotherapie helpt de natuurlijke levenskracht of het zelfgenezend vermogen te herstellen. Om alle afvalstoffen goed op te ruimen, worden tijdens de behandelperiode kruiden gebruikt die het lichaam ondersteunen.

Programma

Het vasten programma

Wij bieden een uitgebreid, compleet pakket, dat enkele weken voorafgaand aan de kuurweek al begint met een intakegesprek met Monique. Tijdens dat gesprek bespreek je samen jouw voorbereiding en kun je al je vragen stellen. Je ontvangt dus adviezen en begeleiding op maat. Je past in de week voorafgaand aan de kuurweek jouw voedingspatroon namelijk  al aan, door bepaalde voedingsmiddelen weg te laten. Je kunt in die periode nog gewoon je dagelijkse bezigheden voortzetten.

 

Tijdens de kuurweek is er een vast dagritme, aangepast op dat wat op dat moment mogelijk is. Dit dagritme wordt ondersteund door kuursupplementen.

 

Na de kuurweek is er nazorg in de vorm van begeleiding in de opbouwfase, waarin je in stapjes weer opbouwt naar een nieuw voedingspatroon. Tevens vindt er nog een telefonisch consult plaatst gedurende deze fase.

 

Mocht je na de opbouwfase ondersteuning wensen in het implementeren en verankeren van je voornemens in “the real world”, dan kun je facultatief  een vervolgtraject boeken, zodat je steeds meer vanuit je volle potentieel, kracht en flow kunt leven.

Dit maakt het programma van deze week extra bijzonder:

We kiezen er bewust voor om maatwerk te leveren tijdens deze Vasten kuurweek. Maatwerk omdat ieder mens nu eenmaal uniek is en er voor jou dus ook een passend voedingspatroon is. Concreet betekent dit dat dus niet iedereen precies hetzelfde programma doorloopt, maar dat wij kijken wat iedere deelnemer specifiek nodig heeft en dat we ieder een individueel programma aanbieden. Verder zijn alle groepssessies facultatief; we vinden het heel fijn als je mee doet, maar nodigen je bovenal uit om goed te voelen waar je behoeften in het moment liggen en deze te honoreren.

Het programma is dagelijks tussen 8.00 -18.00 uur, met af en toe een avondactiviteit.

Je ontvangt:

 • Een intakegesprek voor aanvang van de vastenkuur en een persoonlijk voorbereidend plan
 • 7 dagen (6 overnachtingen) verblijf in een eenpersoonskamer met een eigen badkamer en toilet
 • Een hele bijzondere accommodatie op een prachtige, rustige plek, midden in de natuur
 • Een colonhydrotherapie behandeling ofwel hoge darmspoeling, inclusief zachte buikmassage die jouw lichaam vrij maakt van blokkades
 • Dagelijks beweging, begeleid door ervaren docenten; yoga, dans, wandelen in de natuur
 • Diverse groepssessies, bestaande uit onder andere: meditaties, reiki, stilte wandelingen, schrijfoefeningen, creatieve werkvormen, visualisaties en ademhalingsoefeningen, sharings
 • Sauna
 • Klankreis
 • 1:1 coachingsgesprek
 • Persoonlijke voedingsadviezen
 • Anti ontsteking kuurmaaltijden
 • Ondersteunende middelen gedurende het traject, kruidentheeën, tincturen, basenpoeder
 • Nazorg in de vorm van een telefonisch consult
 • Diverse verrassingen
 • Het belangrijkste: a life-changing experience!

 

Je kunt ervoor kiezen om, tegen bijbetaling, een Ayurvedische massage of een pakking bij te boeken.

 

Ons team

Monique van der Elsen

Empathisch, enthousiast, daadkrachtig

 

Ik heb het pad van gezondheid en gezonde voeding ontdekt door heel positieve ervaringen in ons gezin, waar ernstige klachten met juiste voeding verdwenen. Later ben ik jaarlijks mijn lichaam gaan reinigen middels vastenkuren, wat ook een persoonlijke bewustwordingsproces op gang bracht. Mijn kennis, ervaringen en bewustwording deel ik graag met jou.

 

Ik ben gediplomeerd gezondheidsconsulent. In mijn opleiding aan de Europese Academie zijn voeding, gezondheid en leefstijl onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ik ben geïnteresseerd in mensen en gepassioneerd om anderen te helpen bij hun zoektocht naar de voeding die bij hen past.

 

Al 15 jaar werk ik als aromatherapeute in mijn eigen praktijk, geef ik voedingsadviezen en biedt ook colonhydrotherapie aan. Daarnaast heb ik ervaring in het begeleiden van vasten kuren en kuurbegeleiding 1op 1. Tijdens de kuur geef ik hoge darmspoeling, voedingsadviezen en draag ik mede met mijn team genoten zorg voor jouw welbevinden.

Tineke Coolen

Sensitief, doortastend, betrokken

 

Tijdens de kuurweek begeleid ik je graag in je totale proces! Ik bied een luisterend oor, een bemoedigend gebaar en waar nodig een schouder of spiegel . Door middel van groepssessies en een individueel coachingssgesprek, gaan we samen onderzoeken wat je in de weg zit om lichter, energieker, gezonder en met meer gemak te leven. Eventuele persoonlijke doelen en wensen zal ik met je concretiseren en monitoren. Kortom: ik bied je een veilige bedding en anker tijdens deze reset week.

 

Daarbij werk ik met de wijsheid van het hoofd, het hart en het lichaam. Dat geeft helder zicht op je denken (the mind), je voelen (je hart) en de signalen van je lijf. We zetten dus letterlijk en figuurlijk dat wat in jou gezien,  ervaren, losgelaten en getransformeerd wil worden, in beweging!

 

Dat doen we met groepsbijeenkomsten en persoonlijke gesprekken. Daarbij zet ik mijn ruime kennis en ervaring in als mindfulness- en compassietrainer, geregistreerd begeleidingskundige, hogeschooldocent communicatie, pedagoog en biodanza facilitator.

 

Wil je meer over mij weten? Kijk dan op www.zelfzorgretraite.nl. Samen met dochter Maartje Heger organiseer ik regelmatig retraites in zelfzorg. Binnenkort voor de 9e keer!

Ook kun je in mijn biodanza afstudeerscriptie ‘de kracht van kwetsbaarheid’ (2019) lezen over wat me in mijn leven gevormd heeft, wie ik nu ben, wat me bezielt, hoe ik werk, leef en liefheb! Stuur bij interesse even een berichtje naar info@zelfzorgretraite.nl. , dan mail ik je graag het document.

 

Ik verheug me erop je te ontmoeten en samen op reis te gaan!

Maartje Heger

Eigenzinnig, daadkrachtig, oprecht

 

Ik heb nooit gedaan wat iedereen doet. Niet dat ik enorm gekke dingen doe, maar belangrijke keuzes in mijn leven maak ik vanuit mijn hart. Daarbij beslis ik altijd vanuit de vraag: Wat voelt goed voor MIJ? En niet vanuit: Wat wordt er van me verwacht vanuit mijn omgeving of door de maatschappij? Wat is “normaal”? Wat moet ik doen “to fit in”?

 

Zo was ik bijvoorbeeld een aantal jaren heel veel in Afrika en stapte ik uit mijn baan in het onderwijs, omdat ik als zzp’er veel meer vrijheid heb om mijn leven in te richten, zoals ik dat graag wil. Zo heb ik nog een hele hoop andere voorbeelden… Momenten uit mijn leven, waarin ik durfde te kiezen voor dingen die mij gelukkig maakte, waar mijn hart sneller van ging kloppen, waar ik enthousiast van werd, waar mijn vuurtje van ging branden.

 

Het maakt mij zielsgelukkig om met anderen op zoek te gaan naar “de echte jij”; om samen de diepte in te duiken. Dit doe ik tijdens verschillende retreats die ik organiseer (www.maartjeheger.com).

 

Vanuit een verleden met jarenlange buikpijn, ben ik me gaan verdiepen in voeding en heb me, door heel veel onderzoek te doen, een hele hoop kennis eigen gemaakt. Mijn specialisme ligt in plantaardige (vegan) voeding. Tijdens deze kuurweek zal in dan ook veel in de keuken te vinden zijn, om voor iedere deelnemer op maat het eten en drinken te bereiden dat je in deze week tot je neemt.

 

Verder ben ik Vinyasa Yoga Docent (200 h) en zal ik, met heel veel liefde en plezier, yogalessen verzorgen tijdens de kuurweek, waarbij ik het niveau aanpas aan de groep. En, net als Monique en Tineke, sta ik klaar om een luisterend oor te bieden en je te begeleiden bij alles wat je tegenkomt tijdens de kuurweek!

Praktische informatie

Kasteel Kaldenbroek is gelegen op een unieke historische plek. Het monumentale Kasteel ligt vlakbij het rozendorp Lottum, in een prachtig stil wandel en natuurgebied, direct aan het Pieterpad. “Frans landleven in Noord-Limburg” is het eerste dat bij je op zal komen wanneer je het kasteeltje ziet liggen, verscholen aan een oude Maasmeander. De weidsheid van het landschap, de boomgaarden rondom en de ongerepte natuur, geven direct een gevoel van historie en eeuwigheid.

Kaldenbroeck is van oorsprong een eind 14de eeuws oud landhuis, dat in de loop der eeuwen vele malen is verbouwd. Aanvankelijk had het de klassieke opbouw van een voorhof, een boerderij met schuren en stallen en een hoofdgebouw, alles omgeven door grachten. Restanten van de oude grachten zijn nog steeds zichtbaar en vormen voor wilde watervogels en kikkers een heerlijke speelplaats, waarvan men heerlijk kan genieten. Sinds 2006 is Stichting Limburgs Landschap grotendeels eigenaar van het landgoed. Je begrijpt al: het kasteeltje ademt een en al geschiedenis en is tegelijkertijd modern en van alle gemakken voorzien.

Met onder andere een prachtige nieuwe keuken, een ruime woonkamer, vloerverwarming onder de kasteel plavuizen en heerlijke boxspring bedden worden we omringd door modern comfort, terwijl oude elementen zoals de antieke trap, een grote schouw met houtkachel in de eetkamer en restanten van de oude fundamenten behouden zijn gebleven.

 

Via de tuindeur in de keuken ga je naar het aangrenzend terras, vanwaar je een weids uitzicht hebt over de weilanden. Daarnaast beschikken we over een riante privé tuin met ligbedden, direct grenzend aan de achterdeur. Met een beetje geluk kunnen we hier overdag genieten van de zon, de rust en alle vogel- en kikkergeluiden. Een prachtige plek ook voor meditatie, bezinning, een goed gesprek of het lezen van een boek. Daarnaast zijn er nog talloze plekjes waar je volop kunt genieten van de stilte en de natuur en de ont-moeting met jezelf.

 

Op de eerste en tweede etage zijn tien sfeervolle slaapkamers, allen voorzien van twee eenpersoons boxsping bedden, die makkelijk uit elkaar geplaatst kunnen worden. De kamers hebben ieder hun eigen sfeer en stijl. Elke slaapkamer heeft een privé badkamer met toilet, wastafel en douche.

Investering

De investering voor het totale pakket, inclusief voorbereiding, nazorg en uiteraard de kuurweek op locatie bedraagt €1495. Je overnacht op een comfortabele, mooie kamer, met privé badkamer, helemaal voor jou alleen!

 

Early bird: boek je vóór 21 juni, dan ontvang je een vroegboekkorting en betaal je de speciale prijs van €1345!

 

Kom je met z’n tweeën, dan kun je er ook voor kiezen om samen een tweepersoonskamer (losse bedden) te delen. Jullie betalen dan €1195 per persoon.

Aanvullende informatie

Boeken via je werkgever

Wist je dat veel organisaties tegenwoordig graag willen bijdragen aan de gezondheid en duurzame inzetbaarheid van hun werknemers? Ook kun je vaak aanspraak doen op vergoeding voor begeleiding bij overbelasting of dreigende uitval. Informeer bij jouw werkgever naar de mogelijkheden.

 

Tineke is geregistreerd begeleidingskundige bij de landelijke vereniging voor supervisoren en coaches LVSC.

 

Betalings- en annuleringsvoorwaarden

 

Je reserveert je plek door binnen een week na boeking €350 aan te betalen. Je krijgt hiervan een betalingsbevestiging.

Het resterende bedrag dient vóór 3 augustus voldaan te zijn.

Bij annulering tot 8 weken voor aanvang wordt de aanbetaling terugbetaald minus €50 administratiekosten.

Bij annulering 8 tot 4 weken voor aanvang wordt er een bedrag van €750 in rekening gebracht; het overige bedrag wordt terug betaald.

Bij annulering minder dan 4 weken voor het retreat: geen restitutie mogelijk. (Je kunt je wenden tot je eigen reis- of annuleringsverzekering.)